Ciasto "Mleczarka"

Z mlekiem skondensowanym.


Reklama

Składniki:

  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g +2 łyżki cukru
  • 6 jaj
  • 400 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 250 g śmietany kremówki

 

Przygotowanie:

Mleko skondensowane gotować w zamkniętej puszce umieszczonej w wrzątku przez 2 godziny. Masło utrzeć z 250 g cukru na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać mleko skondensowane (2 łyżki odłożyć). Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i wmieszać, wraz kakaem, do drugiej części ciasta. Obie części ciasta nakładać do okrągłej formy, lekko zamieszać widelcem. Piec w 175 st. C  przez 60 minut. Wyjąć, a po chwili uwolnić z formy. Do śmietany dodać 2 łyżki mleka skondensowanego i ubić, wsypując 2 łyżki cukru. Krem nałożyć na ciasto. Oprószyć kakao

Dowiedz się więcej na temat: Ciasto "Mleczarka"

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje