Ciasto mleczne

Z kuchni greckiej

Składniki:

- laska wanilii,

Reklama

- 500 ml mleka,

- szczypta soli,

- 200 g cukru,

- 75 g grysiku,

- 3 jajka,

- 100 g masła,

- 650 g ciasta filo (lub yufka),

- sok z połowy cytryny,

- cienko obrana skórka z 1 cytryny,

- kawałek cynamonu,

- cukier puder

Przygotowanie:

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ. Mleko, szczyptę soli, 100 g cukru, laskę wanilii i wybrany miąższ, zagotować, wsypać grysik i gotować na średnim ogniu przez 5 minut ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

Jajka roztrzepać w misce, wmieszać 3-4 łyżki masy grysikowej, a następnie stopniowo dodać pozostałą masę grysikową. Dokładnie przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w zimne miejsce. Masło rozpuścić w małym rondelku. Natłuścić formę do tarty (26 cm). Płaty ciasta rozłożyć, każdy przeciąć na ok 9 kawałków i posmarować masłem.

Kawałki układać w foremce tak, aby lekko na siebie nachodziły. Następnie nakładać masę i ciasto (tak, aby kawałki nachodziły na siebie). Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 45 minut.

100 g cukru, 125 ml wody, sok z cytryny, skórkę z cytryny i kawałek cynamonu gotować przez 10 minut. Wyjąć skórkę i cynamon. Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na blachę i polać gorącym syropem. Pokroić i oprószyć cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasto | kuchnia grecka | grysik

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje