Ciasto morelowo-malinowe

Doskonałe połączenie smaków.

Składniki:

- 25 dag mąki,
- 1 mały jogurt naturalny,
- niepełna szklanka mielonych orzechów włoskich,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 torebki proszku do pieczenia,
- 15 dag miękkiego masła,
- 3 jajka,
- 10 dag płatków migdałowych,
- 0,5 kg. twardych moreli,
- 15 dag malin,
- 2 łyżki cukru pudru,

Przygotowanie:

Morele sparzyć we wrzątku i obrać ze skóry, maliny przebrać. Masło utrzeć na puch z cukrem. Ucierając wbijać po jednym jajku (aby masa się nie zważyła muszą być ciepłe). Wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia, orzechami i jogurtem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką dużej tortownicy, ułożyć na mim morele. Piec w nagrzanym do 200st. C piekarniku ok. 20 min., po tym czasie obsypać je malinami i płatkami migdałowymi, piec dalsze 15 min. Podawać schłodzone.
Czas przygotowania 1 h.20 min.

Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasta z owocami | morele | maliny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje