Ciasto wiśniowe

Pycha.

Składniki:

Reklama

Ciasto:
- 25 dag mąki,
- 7 dag cukru pudru,
- 13 dag zimnego masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1 kg wiśni,
- 0,5 l soku wiśniowego,
- 3 łyżki żelatyny,
- 1 kg sera homogenizowanego waniliowego

Przygotowanie:

Mąkę i cukier przesiać na stolnicę, wymieszać, dodać masło i posiekać. Zagnieść z jajkiem szczyptą soli. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nasmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, nakłuwać widelcem i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 15 min., przestudzić. Wiśnie umyć, osuszyć, oszypułkować, część zostawić do dekoracji. Sok wiśniowy zagotować, rozprowadzić w nim połowę żelatyny i włożyć wiśnie, odstawić do ostygnięcia. Jak będzie się już ścinał, wylać na przestudzone kruche ciasto. Wstawić do lodówki aby zastygły. Serek waniliowy połączyć z rozpuszczoną w minimalnej ilości pozostałą żelatyną i wylać na wiśnie. Wstawić do lodówki na min. 1 h. Podawać udekorowane pozostawionymi wiśniami.
Czas przygotowania 2 h.30 min. Przepis na 10 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: jaja | ciasto | wiśnie | ciasta z owocami | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje