Ciasto z wiśniami

Pyszne ciasto, które możesz przygotować z wiśniami lub czereśniami.

Składniki na 20 kawałków:

- 4 białka z jaj,
- 400 g cukru,
- 150 g masła,
- 250 ml maślanki,
- 42 g drożdży,
- 500 g mąki,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 750 g wiśni,
- 100 g płatków migdałowych,
- tłuszcz do blachy

Reklama

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywna pianę, dosypywać 200 g cukru ciągle ubijając. Na wyłożoną papierem blachę nakładać małe porcje (4-5 cm średnicy). Piec w 150 st. C przez 30 minut. 75 g masła roztopić. Maślankę lekko podgrzać, wkruszyć drożdże. Mąkę, 100 g cukru i sól umieścić w misce. Dodać maślankę, masło, jajko. Wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Ciasto rozwałkować (32x38 cm) i ułożyć na blasze. Odstawić na kolejne 20 minut. Wiśnie wydrylować. Wiśnie i 75 g masła w kawałkach wciskać do ciasta. Posypać płatkami migdałowymi i 100 g cukru. Piec w 200 st. C przez 15-20 minut. Podawać z bezami.
Czas przygotowania: 70 minut
Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasto | ciasta z owocami | wiśnie | czereśnie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje