Ciasto ze śliwkami według Magdy Steczkowskiej

Nie słodkie śniadanie, deser, albo podwieczorek. Na poprawę humoru, jesienną chandrę i osłodę życia. Magda Steczkowska prezentuje przepis na kruche ciasto ze śliwkami.

Jeśli jest sezon na śliwki to musi być i ciasto ze śliwkami. My polecamy to, które przepis zaprezentowała na swoim vlogu "Magda Steczkowska Life" zaprezentowała Magda Steczkowska.

Reklama

Ciasto

  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • kostka margaryny
  • 2 kg śliwek
  • 1//3 szklanki cukru

Przygotowanie:


Najpierw śliwki. Wyciągamy pestki, wrzucamy śliwki na patelnię i smażymy często mieszając aż będę miały konsystencję powideł. W między czasie na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia.
Mieszamy. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Białka wsadzamy do lodówki. Połowę ciasta wkładamy do zamrażalnika.

Drugą połowę rozwałkowujemy i wykładamy na blachę. Piekarnik nastawiamy na 180 st i wkładamy ciasto na 5-10 min. Ma się tylko delikatnie zarumienić. Pamiętajcie o mieszaniu śliwek :)Kiedy ciasto i śliwki będą gotowe na ciasto wykładamy śliwki. Ubijamy białka na sztywno i na koniec powoli dodajemy cukier.

Ubijamy ponownie. Takie pięknie ubite, sztywne białka wykładamy na śliwki.

Z zamrażalnika wyciągamy ciasto i na tarce (grube otwory) ścieramy ciasto na białko, które jest na śliwkach, które leżą na cieście :) I do piekarnika na ok 30 min lub aż się zarumieni. (Jak wiadomo każdy piekarnik jest inny nawet jak firma ta sama :)

No i gotowe! Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga Magdy Steczkowskiej "Kocham Cię Życie"

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje