Ciekawe dania z cukinii: Pięć zaskakujących przepisów

Cukinia to warzywna królowa lata! Delikatne w smaku warzywo jest produktem bardzo uniwersalnym, z którego wyczarować można najróżniejsze frykasy. Cukinia na obiad, na kolację czy na grilla? Jeść ją można o dowolnej porze i w bardzo wielu smakowitych wydaniach. Leczo i zupa krem z cukinii to potrawy, które znają wszyscy. Masz ochotę na coś innego, czym zrobisz wrażenie na domownikach i gościach? Przygotuj warzywny makaron lub wykorzystaj… kwiaty cukinii! Prezentujemy nietypowe potrawy ze smacznym warzywem w roli głównej. Przepisy na łatwe dania z cukinii powinny znaleźć się w książce kucharskiej każdego miłośnika gotowania.

Przepisy na dania z cukinii
Przepisy na dania z cukinii123RF/PICSEL

Jak zrobić makaron z cukinii?

Oto przepis na specjał makaronowy bez użycia choćby grama mąki. Przypadnie do gustu wegetarianom i osobom, które szukają sprawdzonych sposobów na atrakcyjnie podanie warzyw.

Do przygotowania potrzebujesz młodej cukinii. To ważne, ponieważ warzywo należy umyć, ale nie obierać. W niezbyt wyrośniętych egzemplarzach skórka jest na tyle miękka, że nie przeszkadza w konsumpcji, a zarazem sprawia, że potrawa wygląda ciekawiej.

Po umyciu cukinii chwyć za tradycyjną obieraczkę lub temperówkę do warzyw. Celem jest uzyskanie bardzo cienkich i długich pasków, które kształtem przypominać będą makaron spaghetti. Możesz próbować uzyskać ten efekt przy pomocy noża, ale nie da się ukryć, że będzie to trudne.

Podstawa dania jest już właściwie gotowa. Makaron z cukinii na surowo można wykorzystać jako składnik sałatek. Jeśli chcesz zrobić danie obiadowe z cukinii, polecamy na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie warzywne plasterki. Wszystko razem smaż przez kilka minut. Dla zaostrzenia smaku można dorzucić papryczkę chili. Doskonałym urozmaiceniem będzie cienko pokrojona marchewka. Wierzch dania udekoruj pomidorkami koktajlowymi i posyp serem.

Niskokaloryczny makaron z cukinii
Niskokaloryczny makaron z cukinii123RF/PICSEL

Cukinia w cieście naleśnikowym

Podczas przygotowania ciasta skorzystaj ze sprawdzonego przepisu. Każdy kucharz ma swój! Warto pamiętać, że ciasto powinno być dość gęste. Do przyprawienia użyj curry albo oregano. Cukinię pokrój na plasterki o grubości dwóch centymetrów. Zanurzaj je w cieście i układaj na rozgrzanej patelni. Do smażenia użyć można masła klarowanego lub oleju. Każdy plasterek smaż z obu stron na złoty kolor.

Pizza z cukinią

Ze słynnym włoskim specjałem kojarzą się oliwki, pieczarki i szynka, ale cukinia? Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego połączenia, lato jest do tego najlepszą okazją! Cienkie plastry cukinii najlepiej układać na samym wierzchu pizzy, by podczas pieczenia odparował z niej nadmiar wody. Jeśli obawiasz się, że pizza pod wpływem warzywa mogłaby stracić swoją chrupkość, cukinię przed pieczeniem krótko podsmaż na patelni.

Oczaruj gości pizzą z cukinią!
Oczaruj gości pizzą z cukinią!123RF/PICSEL

Łączyć ją należy z wyrazistymi dodatkami. Wyśmienicie smakuje z pikantnym salami, serem feta lub kozim i suszonymi pomidorami. Świeża rukola sprawdzi się jako dekoracja pizzy. Ważne, by dodać ją po wyciągnięciu potrawy z piekarnika.

Roladki z cukinii

Zastanawiając się nad najlepszymi daniami z cukinią na grilla, zapewne jako pierwsze przychodzą do głowy grillowane plastry lub warzywne szaszłyki. Tym razem podaj grillowane roladki. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Powinny być jak najdłuższe, by zmieściły pyszne nadzienie i dały się łatwo zwinąć. Na każdym plastrze ułóż ulubione dodatki, np. mozzarellę, ser pleśniowy, oliwki, paprykę, boczek wędzony. Zawiniątka zepnij wykałaczkami i umieść na kilka minut na ruszcie.

Dania z kwiatów cukinii

Stosowanie kwiatów cukinii jest bardzo popularne w kuchniach włoskiej i francuskiej. U nas nie cieszą się jeszcze zbyt dużym wzięciem, a szkoda! Można je faszerować ricottą, szynką i kaparami, smażyć w cieście naleśnikowym albo piwnym, dodawać do wytrawnych tart. Niezależnie od tego, co postanowisz z nich przygotować, kwiaty cukinii trzeba ostrożnie oczyścić. W tym celu płucze się je letnią wodą i wyjmuje pręciki znajdujące się w środku. Wbrew pozorom, ten wykwintny składnik nie jest trudny w obsłudze!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas