Ciepła sałatka ziemniaczana z karczkiem dojrzewającym

Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na cztery części i ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie.

Składniki:

  • karczek dojrzewający np. firmy Gzella 300g
  • małe ziemniaki 1kg
  • cebula 3 średnie sztuki
  • olej 2 łyżki
  • ocet jabłkowy 50ml
  • bulion mięsno warzywny lub rosół 300ml
  • szczypior 1 pęczek
  • pomidorki koktajlowe 3-4 sztuki
  • pieprz grubo zmielony do smaku

Reklama

Sposób przygotowania:


Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na cztery części i ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie.

Karczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie podlać octem jabłkowym i bulionem. Podgotować parę minut, doprawić grubo zmielonym pieprzem i dodać ziemniaki. Na wolnym ogniu - często mieszając poddusić całość. Gdy ziemniaki wchłoną prawie cały płyn sałatka będzie gotowa.

Po wyłożeniu obficie posypać pokrojonym szczypiorem i udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje