​Cierpkie, ale bardzo zdrowe

Aronia ciągle zyskuje na popularności. Ten cierpki owoc ma mnóstwo witamin i może być podawany dzieciom.

Aronia jest niezwykle wartościowym owocem
Aronia jest niezwykle wartościowym owocem123RF/PICSEL

Owoce aronii poddaje się najczęściej obróbce i podaje w formie soków, powideł albo dżemów. W tej formie mogą być podawane dzieciom już od siódmego miesiąca życia.

Aronia jest owocem niezwykle wartościowym. Znajdziemy w niej witaminy C, B2, B6, PP, E oraz prowitaminy z grupy A. Owoc ten sprawdza się również pod względem mineralnym, zawierając mangan, miedź, bor, jod i kobalt.

Jedząc aronię wspomagamy układ odpornościowy i pomagamy usnąć z organizmu metale ciężkie. Znane jest też korzystane działanie tych owoców na skórę, która zwiększa swoją odporność na działanie promieni słonecznych.

Warto pamiętać, że aronię można pozbawić cierpkiego posmaku przez zamrażanie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas