Co to jest terroir?

Nie ma dwóch takich samych win. Produkowane z tego samego szczepu i w ten sam sposób, zawsze będą nosiły w sobie ślad gleby, na której rosła winorośl, czy klimatu. Ten wpływ określa francuskie słowo terroir.

Terroir, w dosłownym tłumaczeniu "gleba", nie dotyczy wyłącznie podłoża, na którym mieści się winnica. Termin ten określa cały zespół czynników, które wpływają na sposób wzrostu winorośli, ich owocowanie, a tym samym odbijają się ostatecznie piętnem w smaku i aromacie produkowanych z nich win.

Reklama

Rodzaj gleby, częstość i wielkość opadów, a nawet takie czynniki, jak nachylenie terenu, mogą mieć bardzo duży wpływ na ostateczny smak wina. Dlatego też wina z różnych winnic, czy nawet wina z tej samej winnicy, ale różnych roczników, zawsze są unikatowe.

Wpływ gleby

Rodzaj gleby ma kluczowy wpływ na ostateczną postać wina. Winorośl czerpie z niej składniki mineralne i organiczne, które wpływają na jej wzrost. Ciekawą rzeczą jest, że korzystniejsze dla zbiorów są gleby uboższe, bogate gleby powodują zbyt duży rozrost liści kosztem owoców.

Gleby wapienne, zawierające dużo związków wapnia, są szczególnie korzystne dla szczepu chardonnay. W chłodniejszym klimacie dobrze sprawdzają się gleby żwirowe, które są ciepłe i porowate, przez co ułatwiają korzeniom dostęp do wody. W regionach gorących i suchych dobrze sprawdzają się gleby gliniaste.

Iły, złożone z gliny, piachu i mułu, są z reguły dobrze zharmonizowane i dają korzystne warunki do uprawy winorośli. Łupki mogą dodać winu mineralnego charakteru, a ich korzystną cechą jest dobra absorpcja ciepła. Z kolei kwaśne gleby granitowe doskonale nadają się do uprawy szczepy syrah.

Klimat morski

Panuje on na obszarach położonych w pobliżu dużego zbiornika wodnego, takiego jak morze lub ocean. Winorośle na obszarach otrzymują więcej wody pochodzących z opadów i wystawione są na mniejsze wahania temperatury, tak dobowe, jak i sezonowe.

Duża wilgotność łączy się jednak z pewnymi problemami. Nadmierna wilgotność może sprzyjać powstawaniu chorób grzybowych, dlatego w klimacie nadmorskim należy sadzić krzewy tak, by był możliwy swobodny przepływ powietrza.

Na płaskim, nadmorskim terenie, winorośle są wystawione na działanie silnych wiatrów, dlatego często w roli wiatrochronów sadzi się rzędy wysokich drzew. Płaski teren wiąże się także z utrudnionym drenażem gleby.

Klimat kontynentalny

W głębi lądu klimat jest często bardziej suchy. Występują tu większe różnice temperatur między dniem a nocą, a także między poszczególnymi porami roku. Zimne noce zmniejszają tempo rozwoju winogron, a dłuższy sezon wegetacyjny sprawia, że owoce mają pełniejszy aromat i korzystniej dojrzewają.

Niebezpieczeństwem uprawy winorośli wewnątrz kontynentu są zdarzające się tam mrozy. Może temu zapobiec odpowiednia lokalizacja krzewów, umożliwiająca swobodny przepływ powietrza.

Teren w głębi kontynentu jest często mniej równinny niż obszary nadmorskie, co sprzyja lepszej cyrkulacji powietrza i chroni rośliny przed mrozem. Pochyłości terenu ułatwiają także drenaż gleby, co pomaga kontrolować rozrost liści (zbyt duże liście oznaczają mniejsze owoce).

Na terroir ma wpływ także kierunek nachylenia stoku, na którym znajduje się winnica. Siedliska o nachyleniu południowym są bardziej nasłonecznione i absorbują więcej ciepła niż te o nachyleniu północnym. Sytuacja ta dotyczy półkuli północnej, na półkuli południowej jest odwrotnie. Wszystkie te czynniki znajdują odbicie w ostatecznym charakterze wina.

więcej na alkohole.foody.pl

Dowiedz się więcej na temat: uprawy | klimat | wino

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje