Comber sarni z żurawinowym chutneyem

Z kuchni myśliwskiej.

Składniki na 4 porcje:

- 250 g żurawiny (świeżej lub mrożonej,
- 150 g szalotek,
- 2 gruszki,
- 4 łyżki oleju,
- 4 łyżki octu winnego białego,
- 75 g brązowego cukru,
- sól,
- 3-4 gałązki świeżego tymianku lub 0,5 łyżki suszonego tymianku,
- 600-700 g combru sarniego,
- pieprz,
- 400 ml zredukowanego bulionu z dziczyzny (lub Wildfondu),
- łyżeczkę mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Żurawinę umyć, przebrać, osączyć. Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę. Gruszki obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. 2 łyżki oleju rozgrzać w garnku. Szalotki zeszklić, dodać żurawinę i gruszki, krótko poddusić wszystko razem. Dodać ocet, 100 ml wody i cukier. Posolić i gotować bez przykrycia, na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Z gałązek tymianku oberwać listki. Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, mięso mocno obsmażyć ze wszystkich stron. Mięso doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i przełożyć do brytfanki. W rozgrzanym do 200 st. piekarniku piec mięso 20-25 minut. Do powstałego podczas pieczenia sosu wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić 3-4 łyżkami wody i wlać do sosu. Gotować 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na 5 minut. Chutney doprawić solą i pieprzem. Wszystko nakładać na talerze. Doskonale smakuje z fasolką lub kluskami.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal

Dowiedz się więcej na temat: gruszki | mięso | dziczyzna

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje