Cynamon

Jako przyprawa cynamon znany był od dawna - jego stosowanie dokumentuje księga o roślinach jednego z cesarzy Chin pochodząca aż z 2800 roku p.n.e.

Do Europy przywędrował w średniowieczu z Cejlonu. Handlowali nim Portugalczycy, Holendrzy i Anglicy - władający kolejno tą wyspą.

Reklama

Obecnie uprawa cynamonu rozprzestrzeniła się na cały tropikalny obszar Azji, wyspy Indonezji, uprawia go też Brazylia. Cynamon przyspiesza trawienie, poprawia i wzmaga apetyt, a ponadto wzmacnia żołądek. Ma silny aromatyczny zapach i gorzkawy, korzenny smak, ni to ostry, ni to słodkawy. Dobrze "współbrzmi" z innymi przyprawami. Jest ulubioną przyprawą do pierników, korzennych ciasteczek, słodkich potraw z ryżu. Konfitury i kompoty z gruszek, jabłek czy śliwek nie mają tej charakterystycznej "nuty" bez kawałka cynamonu. Amatorzy gorących napojów z wina (grog, poncz, grzane wino) również nie zapominają o cynamonie. Natomiast kuchnia chińska do większości potraw z mięsa poleca tę przyprawę. Dodaje się ją do baraniny, wołowiny, pieczonej gęsi, cielęciny, drobiu i ryb. W naszej kuchni trudno sobie wyobrazić szarlotkę czy strudel bez cynamonu. Również bywają amatorzy kawy prawdziwej z tą przyprawą.

Przepisy

Zupa piwna z cynamonem

Składniki:

•0,5 l jasnego piwa,

•0,1 l mleka,

•łyżka mąki ziemniaczanej,

• jajko,

• 2 dag cukru pudru,

• cynamom.

Mleko zagotować z cukrem i cynamonem. Wlać rozmieszaną z odrobiną zimnej wody lub mleka mąkę ziemniaczaną. Gotować, aż płyn zgęstnieje (ok. 3-5 minut). Dodać piwo, ale już nie gotować. Podprawić żółtkiem. Z białka i cukru pudru ubić pianę i małą łyżeczką kłaść na gorącą zupę. Przykryć, by kluseczki "ścięły się". Jeśli zupa będzie podawana na zimno, kluseczki najlepiej ugotować oddzielnie na gotującej się wodzie i wyjmować łyżką cedzakową.

Krokiety ryżowe

Składniki:

• szklanka ryżu,

• 3-4 łyżki cukru,

• 2 szklanki mleka,

• 2 jajka,

• pół laski wanilii,

• skórka cytrynowa,

• tarta bułka,

• olej lub oliwa,

• łyżeczka cynamonu,

• konfitury lub sok owocowy.

Mleko zagotować z cukrem, wanilią, cynamonem i skórką z cytryny. Do gotującego się mleka wsypać umyty wcześniej ryż i ugotować na sypko. Po przestudzeniu wymieszać z jajkami i formować krokiety. Otoczyć w tartej bułce i zrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać na gorąco z konfiturami lub sokiem owocowym.

Baranina z cynamonem

Składniki:

• udziec barani bez kości,

• olej lub oliwa,

• cytryna,

• łyżeczka cynamonu,

• sól,

• pieprz,

• ewentualnie szczypta szafranu.

Umyte mięso (ok. 70-80 dag) włożyć na rozgrzany tłuszcz i obrumienić ze wszystkich stron. Podlać wodą, posypać cynamonem, oprószyć solą i pieprzem (kto ma - szafranem). Cytrynę obrać ze skórki, pokroić w plastry i obłożyć nimi mięso. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać na gorąco pokrojone w plastry z ryżem ugotowanym na sypko. Wytworzony sos można rozprowadzić odrobiną mąki ziemniaczanej i polać nim plastry baraniny.

Dżem z dyni z cynamonem

Składniki

• dynia,

• cukier,

• sok z cytryny,

• 5-7 dag migdałów,

• łyżeczka cynamonu.

Dynię obrać, wydrążyć nasiona i włókna. Zetrzeć na tarce o dużych otworach lub drobno pokroić. Zważyć i przygotować taką samą ilość cukru. Cukier wsypać do płaskiego rondla, wlać wodę (ok. połowę objętości cukru) i przygotować syrop. Do gęstego syropu wsypać dynię, skropić sokiem z cytryny i gotować, aż dynia będzie przeźroczysta. Migdały po sparzeniu obrać ze skórki i posiekać w piórka. Dynię posypać cynamonem, gotować około 3 minuty, posypać migdałami, gotować do 1 minuty i na gorąco przekładać do małych, wyprażonych słoiczków.

Dowiedz się więcej na temat: gorąco | cytryny | plastry | cynamon

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje