Czekoladowa delicja

Masło rozpuść powoli w garnuszku. Dodaj cukier, kakao, czekoladę i wodę.

Składniki 10-12 porcji:

  • 15 dag mąki pszennej
  • 20 dag brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżki prawdziwego kakao
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 140 dag masła
  • 150 ml wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 25 dag mieszanki owoców
  • 2 łyżeczki mąki pszennej + szczypta mąki ziemniaczanej
  • kilka najładniejszych owoców do dekoracji

Reklama

Polewa:

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania: 


1. Masło rozpuść powoli w garnuszku. Dodaj cukier, kakao, czekoladę i wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia. Owoce oczyść i umyj. Rozłóż je w jednej warstwie na ręczniku papierowym. Mąkę przesiej z proszkiem i solą.

2. Do masy kakaowej wbij jajka i zmiksuj. Dodawaj mąkę i miksuj, aż uzyskasz gładką masę. Tortownicę wyłóż pergaminem. Owoce posyp wymieszaną mąką pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj i wsyp do ciasta. Ciasto wylej do formy i piecz ok. 50 minut w 170ºC.3. Czekoladę rozpuść z masłem i cukrem. Polej wierzch ciasta. Udekoruj owocami, zanim polewa zastygnie.

Czas przygotowania: ok. 80 minut


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje