Czekoladowa pokusa z malinami

Nikt się im nie oprze!

Czekoladowe muffinki z malinami
Czekoladowe muffinki z malinami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag masła
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru
  • 16 dag mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag malin
  • skrobia kukurydziana
  • tłuszcz i cukier do wysypania formy

Przygotowanie:

1. Foremki na babeczki wysmaruj tłuszczem i wysyp cukrem. Czekoladę połam na małe kawałki, wrzuć do miseczki. Mieszając, rozpuść w kąpieli wodnej.

2. Rozpuszczoną czekoladę przestudź, dodaj pokrojone masło. Mieszaj do połączenia składników. Jajka zmiksuj z 15 dag cukru na pianę. Połącz z masą czekoladową, przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia.

3. Ciasto rozłóż do foremek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Piecz 15 minut (jeśli masz małe foremki 8 minut - środek musi zostać płynny). Wyjmij je i ostudź.

4. Maliny przebierz, wrzuć do rondelka (10 dag odłóż do dekoracji). Wsyp resztę cukru. Dodaj 5 łyżek wody, zagotuj. W kolejnych 5 łyżkach wody rozprowadź 2 łyżki skrobi kukurydzianej. Dodaj do sosu. Gotuj razem jeszcze minutę. Ciepły sos podawaj do babek. Deser ozdób odłożonymi malinami.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas