Czekoladowe ciastka

Doskonałe na deser lub słodkie śniadanie.

Składniki:

  • 20 dag czekolady deserowej
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 ml mleka
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • masło do posmarowania foremek
  • papierowe foremki do muffinek

Reklama

Przygotowanie:

Czekoladę połam na kawałeczki, stop razem z masłem. Odstaw do przestudzenia. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą jasnokremową masę.

Do masy jajecznej wlej mleko oraz śmietanę. Wymieszaj dobrze mikserem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj masło z czekoladą i skórkę z pomarańczy. Całość wymieszaj łyżką.

Formę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je w środku masłem. Nałóż przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez ok. 30 minut. Gotowe ciastka wystudź i udekoruj według uznania.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: Ozdoba | czekolady | ciastka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje