Czekoladowy pudding ryżowy

Dla miłośników czekolady

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki tłustego mleka
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Do dekoracji:
  • 1 mandarynka
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania

Ryż zalej wodą i gotuj aż wchłonie wodę, mieszając od czasu do czasu. Dolej mleko i dalej gotuj. Osobno zagotuj śmietankę z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszaj, poczekaj aż się rozpuści i dodaj masło oraz aromat waniliowy. Masę czekoladową dodaj do ryżu i gotuj, mieszając, aż będzie gęsta jak budyń. Odstaw do ostygnięcia, nałóż do foremek. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mandarynkę obierz, podziel na części i zanurzaj je do połowy w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie w posypce. Udekoruj deser

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje