Czosnkowy przysmak z bryndzą

Dla miłośników makaronów

Czas przyrządzenia: ok. 25 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag wędzonego boczku (w plasterkach)
  • 20 dag sera bryndza
  • 5 dag żółtego sera
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • 1/2 pęczka bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj posoloną wodę na makaron. Ząbki czosnku obierz, połowę posiekaj, resztę potnij na cząstki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Boczek pokrój w kosteczkę. Na wrzątek wrzuć makaron. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 7-8 minut. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim posiekany czosnek i cebulę. Do- łóż boczek. Smaż dalej, ok. 2 minut, aż lekko się zrumieni. Dołóż pieczarki. Grzyby duś do miękkości (ok. 5 minut). Pod koniec oprósz solą, pieprzem i suszonym majerankiem. 

3. Żółty ser grubo zetrzyj. Bazylię opłucz, oderwij listki. Makaron odcedź, osącz na sitku. Wymieszaj z sosem z patelni. Wyłóż na talerze. Każda porcję makaronu posyp pokruszoną bryndzą, wiórkami żółtego sera, cząstkami czosnku oraz listkami bazylii. 

Reklama


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje