Dania jednogarnkowe z różnych stron świata

Od japońskiego kociołka po karaibską jambalaye.


Soczewica po hindusku

Reklama

Składniki:

  • 200 g filetu z kurczaka
  • 500 g marchewki
  • 300 g pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka curry
  • 1 l. bulionu
  • 125 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2-3 łyżeczki octu jabłkowego
  • kilka kropli tabasco
  • kawałki jabłka, papryczki chili i mięta do dekoracji
Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, marchewkę i pora w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jabłko pokroić w plasterki. Na oleju przesmażyć czosnek, następnie mięso. Doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać jabłko. Wlać ¾ bulionu i gotować 15 minut. Po 8 minutach dodać  soczewicę. Na oleju przesmażyć warzywa, oprószyć mąką, zasmażyć, wlać resztę bulionu i śmietanę i gotować ok. 12 minut. Połączyć z soczewicą i mięsem. Doprawić solą, olejem sezamowym, octem i tabasco. Dekorować jabłkiem, chili i mietą.


Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje