Delikatne awokado z ciecierzycą

Samo zdrowie!

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 średnio miękkie awokado
  • 1 puszka ciecierzycy (lub 1 szkl. wcześniej ugotowanej ciecierzycy)
  • 1 mały ogórek sałatkowy
  • 1 duża garść pomidorków koktajlowych
  • 8 łyżeczek pasty sezamowej
  • 2 gałązki mięty qsok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Awokado umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę. Miąższ oprósz solą i pieprzem. Ułóż przecięciem na mocno rozgrzanym grillu i piecz ok. 5 min. Ostrożnie zdejmij i ułóż przecięciem ku górze.      

2. Ciecierzycę osącz z zalewy  i przepłucz na sicie pod bieżącą wodą. Poczekaj, aż ocieknie. Pomidorki opłucz, osusz, pokrój w ćwiartki. Ogórek obierz, pokrój w kostkę. Miętę opłucz, osusz, oderwij listki. Połowę posiekaj, resztę odłóż do ozdoby. W miseczce wymieszaj pomidory ogórki, posiekaną miętę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć ciecierzycę i smaż 5 min. Dodaj sos sojowy oraz miód i jeszcze chwilę razem smaż. Dopraw pieprzem. 

4. Ugrillowane awokado napełnij ciecierzycą i polej pastą sezamową. Podawaj z przygotowaną sałatką, udekoruj listkami mięty. Pastę sezamową możesz zrobić  sama: 1 szkl. ziaren sezamu upraż  na złoto na suchej patelni. Zmiksuj z 2 łyżkami oleju na pastę. Gotowe

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje