Delikatne puree koperkowe

Doskonały dodatek do obiadu.

Świetny dodatek obiadowy
Świetny dodatek obiadowy123RF/PICSEL

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, trzymając na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty w garnku bez pokrywki. Co jakiś czas warto podrzucić ziemniaki, by nie przywarły do jego spodu. Gotowe przełożyć do miski, dodać masło i mleko.

Składniki puree dobrze wymieszać, ugnieść lub przecisnąć przez praskę, oprószyć umytym i posiekanym koperkiem.

Puree to potrawa, której nie można podgrzewać, bo traci smak, dlatego należy podawać ją tuż po przyrządzeniu. Pasuje do mięs i surówek. Zamiast koperku można użyć podsmażonej na 1 łyżce masła posiekanej cebuli albo pora.

Purée z pietruszki - jak je zrobić?Interia Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas