Deserowa z lodami

Kawowy deser dla ochłody

Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki dla: 2 porcji

Składniki

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 duże łyżki lodów waniliowych lub śmietankowych
  • 1,5 szklanki mleka (może być zarówno zwykłe, jak i roślinne)

Składniki

  • pianki i małe karmelki do dekoracji
  • czekolada rozpuszczona (lub syrop czekoladowy) do polania ew. listki mięty
  • kostki lodu
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Kawę rozpuść w 2/3 szklanki wrzątku. Gdy całkiem przestygnie, wlej ją do miksera, dodaj mleko i włóż lody. Zmiksuj, aż napój spieni się u góry. 

2. Do szklanek lub słoiczków włóż kostki lodu. Wlej kawę z lodami. Napój udekoruj piankami, karmelkami, listkami mięty, polej płynną czekoladą lub syropem czekoladowym i od razu podaj. 

3. Tak przygotowany napój jest dostatecznie słodki dzięki dodatkowi lodów. Jeśli jednak wolisz słodszy napój, zaparzając kawę dodaj łyżeczkę cukru lub więcej.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje