Dlaczego warto jeść hummus?

Hummus to tradycyjna pasta z ciecierzycy, która jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu. W Polsce z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a w Internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na jej samodzielne wykonanie oraz pomysłów na jej wykorzystanie w różnego rodzaju potrawach. Niektórzy uważają hummus za dodatek typowo wegetariański, ale pasta świetnie sprawdza się także w diecie mięsożerców.

Hummus to skarbnica białka

Reklama

W 100 gramach produktu odnajdziemy ok. 10 gram białka. Hummus z tahiną to bardzo dobre połączenie, ponieważ aminokwasy metioniny obecne w paście sezamowej ułatwiają przyswajanie białka przez nasz organizm.

Hummus pomaga podczas odchudzania

Dzięki zawartości błonnika ( w 100 gramach znajdziemy ok. 6 gram tej substancji) po zjedzeniu hummusu utrzymamy uczucie sytości na dłużej, a w ten sposób ograniczymy podjadanie między posiłkami. Pasta z ciecierzycy pobudza metabolizm, przyspiesza perystaltykę jelit i stanowi pożywienie dla "dobrych" bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym.

Hummus obniża poziom cholesterolu

Pasta z ciecierzycy zmniejsza ciśnienie krwi i usprawnia pracę serca. Dzięki regularnemu spożywaniu hummusu zapobiegniemy także tworzeniu się złogów w tętnicach, dzięki czemu zmniejszymy prawdopodobieństwo miażdżycy. Hummus z tahiną dodatkowo wzmacnia ściany układu krążenia i zapobiega ich degeneracji, a to dzięki obecności antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym.

Hummus wzmacnia kości

Wapń, miedź, magnez, cynk, żelazo i selen to składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz utrzymania odpowiedniej masy kostnej. Wszystkie znajdziemy w hummusie, dlatego dodając go do codziennego menu w prosty sposób wzmocnimy nasze kości i uzupełnimy powstałe niedobory.

INTERIA/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje