Dlaczego warto jeść pstrąga?

Choć nasze rzeki, potoki i jeziora obfitują w wiele gatunków ryb, to i tak za mało korzystamy z ich dobrodziejstwa. A dietetycy biją na alarm! Tłuste ryby powinny znaleźć się na naszych stołach dwa razy w tygodniu, wypierając mięso, które zbyt często jest podstawą diety. Ale którą z nich wybrać? Idealnym rozwiązaniem jest pstrąg! Nie dość, że łatwo go przygotować, to na dodatek jest niskokaloryczny i obfitujący w wiele substancji odżywczych, które z całą pewnością przysłużą się zdrowiu. Dlaczego warto jeść pstrąga? Jak go przyrządzić? Sprawdźmy!

Ryby powinny gościć na stole minimum dwa razy w tygodniu. Pstrąg nadaje się na obiad idealnie
Ryby powinny gościć na stole minimum dwa razy w tygodniu. Pstrąg nadaje się na obiad idealnie123RF/PICSEL

Dlaczego pstrąg?

Wiele osób zastanawia się, którą rybę podać na obiad. Ze wszystkich tych, które są obecne na naszym rynku, to właśnie pstrąg jest jednym z lepszych propozycji. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że ryba ta preferuje czyste wody i stamtąd jest najczęściej poławiana. Wśród wszystkich dostępnych, można wyróżnić trzy gatunki pstrąga: potokowy, źródlany i tęczowy. Ten ostatni jest hodowany, więc najłatwiej ze wszystkich można go nabyć na obiad.

Zanim jednak udamy się do sklepów w poszukiwaniu pstrąga, warto nauczyć się, jak rozpoznać jak najlepsze tuszki. Czym się powinny charakteryzować? Najpierw nasz wzrok powinno się skierować na skórę: pstrąg powinien mieć jasną i błyszczącą, pokrytą łuskami. Warto również zwrócić uwagę na kondycję skrzeli: błyszczące i czerwone są oznaką, że ryba jest zdrowa. Oczywiście, nie wolno zapominać o przejrzystych oczach, które również charakteryzują dobry produkt.

Co można znaleźć w pstrągu?

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie pstrąga. Ryba z piekarnika jest jedną z nich
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie pstrąga. Ryba z piekarnika jest jedną z nich123RF/PICSEL

Pstrąg obfituje w wiele substancji odżywczych, które z całą pewnością przysłużą się zdrowiu. A co można w nim znaleźć? Przede wszystkim to solidna porcja białka, która w organizmie spełnia kilka zasadniczych funkcji. To właśnie ono jest budulcem komórek i tkanek, a także odpowiada za szereg kluczowych funkcji, takich jak odporność czy procesy metaboliczne. Oczywiście, to także ważny surowiec energetyczny, który daje siłę organizmowi na działanie.

Prócz białka w pstrągu obecne są cenne minerały. Które z nich stanowią o wysokiej jakości ryby? Na czele wysuwa się znany duet, czyli potas i magnez. Ich obecność w pstrągu jest nieoceniona, ponieważ poprawiają kondycję układu krążenia: mogą niwelować skoki ciśnienia, wzmacniać pracę serca, a także sprzyjać działaniu układu nerwowemu.

Nie wolno zapominać, że pstrąg to także bogate źródło fosforu i selenu. Oba z tych pierwiastków mają znaczący wkład w prewencji chorób, ponieważ aktywnie wspierają odporność. Warto wspomnieć, że fosfor - oprócz wapnia - ma czynny wpływ na układ kostny, czyli pomaga w utrzymaniu m.in. zębów w pełnym zdrowiu. O selenie zaś powinni pamiętać wszyscy ci, którzy borykają się z powodu niedomagającej tarczycy. Pierwiastek ten wspiera jej działanie i pomaga w produkcji niezbędnych do życia hormonów.

Tłuszcz? O nim nie zapominaj!

Tłuszcze kojarzą nam się z nadmiernym przybieraniem na wadze, ale warto wiedzieć, że wśród nich znajdują się chlubne wyjątki. Prym wiodą nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, które są niezbędne w wielu procesach. Swoją szczególną rolę odgrywają w działaniu układu krążenia, ponieważ mogą ograniczyć rozwój miażdżycy. Ona z kolei przyczynia się do zawału albo udaru. Należy wspomnieć także, że nienasycone kwasy tłuszczowe są także pomocne w procesach trawienia, a także wchłanianiu się cennych witamin: A oraz E, które także obecne są w pstrągu.

Jak przygotowywać pstrąga?

Przygotowanie pstrąga nie powinno nastręczać większych problemów, ponieważ można go serwować na wiele sposobów. Jeśli już kupiliśmy tuszkę tej szlachetnej ryby, lepiej zrezygnować z jej smażenia, na rzecz gotowania na parze albo pieczenia.

Pstrąg z piekarnika? To nic trudnego! Wystarczy ułożyć na blasze do pieczenia, oprószyć solą i pieprzem i w takiej formie piec przez 20 minut w 180 stopniach. Oczywiście, można też naciąć skórę pstrąga i ułożyć na niej plasterki cytryny. Jeśli mamy ochotę na delikatniejszy smak ryby, to można jej wnętrze posmarować solidną porcją masła, wymieszanej z posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także: 

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas