Domowa granola

Nie musisz kupować drogich mieszanek granoli czy muesli: ta będzie miała lepsze wartości odżywcze, przygotowanie jej w domu jest proste i łatwo się ją przechowuje. Podawaj z pełnotłustym naturalnym jogurtem greckim – prawdziwy smakołyk.

Granola
Granola123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W miseczce zmieszaj olej z syropem klonowym. W drugiej misce połącz płatki owsiane, sezam i orzechy. Dodaj mokre składniki i dobrze wymieszaj, aż cała granola będzie dokładnie powleczona olejem z syropem. Wysyp mieszankę na blachę. Piecz 15−20 minut albo aż do uzyskania złotobrązowego koloru, mieszając co 5−10 minut, aby granola równo się zrumieniła. Wyjmij z piekarnika i dodaj wiórki kokosowe. Dobrze wymieszaj. Ostudź i podawaj albo przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. 

Przepis pochodzi z książki "Wiecznie głodny?", dr med. David Ludwig

zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjnemateriał zewnętrzny
materiał zewnętrzny
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas