Domowe lizaki z ciastek i mascarpone

Domowe są najlepsze!

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 4-6 osób

Składniki

  • Ciasto na lizaki:
  • ok. 400 g pokruszonych herbatników
  • 125 g sera mascarpone
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 2–3 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Do dekoracji:
  • 200 g czekolady
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • kolorowe posypki
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź. Do pokruszonych ciasteczek dodaj mascarpone, masło, kakao, cukier i rozpuszczoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj, zagnieć dłońmi i wstaw na 15 minut do lodówki. Czekoladę do dekoracji rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj tłuszcz. Ze schłodzonej masy formuj kulki, nabijaj je na patyczki i zanurzaj w czekoladzie. Odstaw je na chwilę (np. do szklanki), by czekolada ociekła, a następnie zanurz w kolorowej posypce. Wstaw do lodówki, by całość zastygła.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje