Domowe pierogi z jagodami

Ciasto: 35 dag mąki, jajko, 2/3 szklanki wody, szczypta soli; Nadzienie: 60 dag jagód, 5 dag bułki tartej, łyżka cukru, masło do polania, kubeczek śmietany kremówki jako dodatek do gotowych pierogów, ew. łyżeczka oleju.

Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miseczki, dodaj wodę oraz szczyptę soli, wbij jajko. Zagnieć ciasto. Następnie rozwałkuj je na placek grubości około 3 mm, szklanką lub filiżanką powycinaj okrągłe placuszki.

Reklama

Przygotuj farsz: jagody przebierz, opłucz i dokładnie osącz. Posyp je bułką tartą oraz cukrem. Następnie łyżeczką nakładaj po porcji na placuszki. Składaj je na pół i dokładnie zalepiaj brzegi.

Zagotuj 2-3 l wody, lekko ją osól. Pierogi wrzucaj porcjami na wrzątek, zamieszaj (do wody możesz dodać łyżeczkę oleju, aby pierogi się nie pozlepiały). Gotuj je 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Następnie ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową, osącz.

Śmietanę kremówkę ubij na półsztywno (jeśli lubisz, możesz dosypać do niej podczas ubijania cukier waniliowy).

Pierogi z jagodami podaj polane stopionym masłem, obok ustaw ubitą śmietankę. Możesz dodatkowo udekorować danie kilkoma świeżymi jagodami oraz listkami mięty lub melisy. Danie możesz serwować zarówno na ciepło jak też schłodzone (wersja na upał).


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje