Drobiowe kotlety inaczej podane

Dzięki oryginalnym dodatkom i sposobowi przyrządzenia są niezrównane w smaku. Kruche, soczyste i takie aromatyczne… Palce lizać!

Składniki

  • 4 sznycle z indyka
  • 2 średnie cukinie
  • 3 kolorowe papryki
  • 8–10 pomidorów
  • 5 dag żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • suszone zioła włoskie
  • chili w proszku
  • trochę oleju do smażenia
  • kilka gałązek bazylii do dekoracji

1. Pomidory umyj, włóż na chwilę do wrzątku. Potem wyjmij je, obierz, oczyść z pestek. Miąższ pokrój w kosteczkę. Papryki oraz cukinie oczyść, umyj, potnij w średnią kostkę.

Reklama

2. Sznycle opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp je solą, pieprzem oraz ziołami włoskimi. Potem natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Szybko obsmaż na 1 łyżce oleju. Przełóż do żaroodpornej formy. Na tym samym tłuszczu podsmaż warzywa. Posyp je solą, pieprzem, ziołami włoskimi i chili w proszku. Obłóż nimi kotlety w formie. Piecz ok. 35 minut w 200 st.

3. Ser grubo zetrzyj. Posyp nim składniki w formie ok. 10 minut przed wyjęciem z piekarnika. Gotowe danie udekoruj bazylią.

Rada kucharza

Brzegi kotletów lekko ponacinaj (na ok. 1 cm), a sznycle zachowają ładny kształt po usmażeniu.
Niewykorzystany żółty ser trzymaj w lodówce w pudełku z kostką cukru. Wchłonie ona wilgoć, co zapobiegnie szybkiemu pleśnieniu sera.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje