Drobiowe szaszłyczki z szałwią

Oryginalne szaszłyki z morelami i szałwią. Morele wcześniej możesz namoczyć w aromatycznym alkoholu, np. rumie, brandy, koniaku. Dzięki temu danie zyska jeszcze wyrazistszy smak!

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 60 dag filetu z piersi kurczaka (może być też filet z piersi lub udźca indyka)
  • 30 dużych listków świeżej szałwii
  • 30 suszonych moreli
  • 3 spore pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy
  • świeżo wyciskany sok z połowy cytryny, może być też z limonki
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • po 1/2 łyżeczki płatków chili i suszonego tymianku
  • 2 łyżki jasnego octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • olej do patyczków

Sposób przygotowania


1. Mięso opłucz, osusz, pokrój na 30 kawałków równej wielkości. Morele zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia. Płatki chili i tymianek utrzyj w moździerzu na proszek. Zmieszaj z imbirem. 

2. Mięso przełóż do woreczka, dodaj sok z cytryny, przyprawy i 4 łyżki oliwy. Wymieszaj i odstaw do zamarynowania na ok. 45 min. Paprykę oczyść z pestek, strączek pokrój w kostkę. Pomidory też pokrój. 

3. Dymki oczyść, pokrój w krążki, listki natki posiekaj. Dymki i natkę wymieszaj z pomidorami i papryką. Resztę oliwy połącz z octem, solą i pieprzem. Polej warzywa. Odstaw do lodówki. Listki szałwii opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. 

4. Mięso osącz z marynaty. Każdy kawałek oprósz solą i owiń listkiem szałwii. 6 patyczków do szaszłyków posmaruj olejem. Nabijaj na nie na przemian mięso i osączone morele. Szaszłyki grilluj 10-15 min, obracając. Podawaj z przygotowaną sałatką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje