Drożdżowa tarta z cukinią

Chrupiąca i delikatna tarta

Ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 50 g stopionego i ostudzonego masła
  • 200 g mąki
  • płaska łyżka cukru pudru
  • jajko
  • ok. 100 ml wody
  • łyżeczka kwaśnej śmietany
  • sól

Reklama

farsz:

  • cukinia
  • por (biała część) pokrojony i podsmażony na maśle
  • 200 g koziego twarożku
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • natka do dekoracji

Przygotowanie:1. Z drożdży, cukru i wody zrób zaczyn i odstaw na 15 min.

2. Dodaj resztę składników ciasta. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw, aby podwoiło objętość. Piekarnik rozgrzej do 200ºC.

3. Śmietanę połącz z jajkami, twarożkiem i porem, dopraw. Ciasto rozłóż z "marginesem" w natłuszczonej, wysypanej mąką formie.

4. Na cieście rozłóż farsz. Zagnij ciasto na farsz. Piecz najpierw ok. 15 min w 200ºC, po czym zmniejsz do 170°C i piecz ok. 30 min.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje