Drożdżowe kokilki

Smaczna przekąska, w sam raz na spotkanie w gronie znajomych

Składniki dla: 6-8 sztuk

Składniki - ciasto

  • 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej typ 450, 500 lub 600
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka drobnego cukru
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy qszczypta soli

Składniki - obłożenie

  • 15 dag wędzonego boczku w plasterkach
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • po 2 gałązki świeżego tymianku i bazylii;

Składniki - sos

  • 20 dag sera ricotta
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki
  • 2-3 cebulki dymki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem, 2 łyżkami mąki i wodą na gładką masę. Wymieszaj. Odstaw na 20 minut. Przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól, dolej oliwę i zaczyn drożdżowy. 

2. Zagnieć ciasto, przykryj je, odstaw na godzinę. Boczek potnij w paski, zrumień na suchej patelni. Zrób sos: cebulkę obierz, pokrój. Zmiksuj z ricottą i śmietanką. Dopraw solą i pieprzem.

3. Suszone pomidory grubo posiekaj, wymieszaj z listkami tymianku z 1 gałązki. Małe pomidorki pokrój w grubsze plasterki. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i ponownie zagnieć. 

4. Z ciasta uformuj krążki. Przykryj je ricottą, suszonymi pomidorami, boczkiem i plasterkami pomidorków. Piecz w 210°C przez 13-15 minut. Udekoruj bazylią oraz gałązkami tymianku

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje