Dynie i kabaczki - to warto wiedzieć!

Skorzystaj z bogactwa jesiennych smaków.

Idealne do ciast i deserów

Kabaczki, dynie oraz patisony mają delikatny i na tyle neutralny smak, że możesz doprawiać je cukrem, miodem oraz cynamonem i podawać na słodko. Ciasto z dyniowym nadzieniem nikogo już nie dziwi. Do jego przygotowania najlepsza jest podłużna, przypominająca kształtem gruszkę dynia piżmowa. Z powodzeniem jednak możesz ją zastąpić popularniejszą i uprawianą u nas dynią zwyczajną lub hokkaido. Do deserów wykorzystaj natomiast kabaczki. Pokrojone w plastry i obgotowane w syropie warzywo do złudzenia przypomina krążki ananasa.

Kolorowe menu

Reklama

Dynie występują w różnych kształtach, rozmiarach oraz kolorach. Wykorzystaj to, by zachwycić gości smacznym daniem, które, dodatkowo, oryginalnie prezentuje się na stole.

Warto wiedzieć

Kabaczki występują w wielu kolorach: od kremowych, przez żółte i pomarańczowe do zielonych. Kształtem, a także smakiem przypominają cukinię. Mają też podobne zastosowanie. Najlepsze są kabaczki o wadze 60-80 dag.

Zdrowa przekąska

Nie wyrzucaj pestek z dyni. Oddziel je od miąższu, opłucz i osusz, a potem rozłóż na blaszce w piekarniku. Praż 15-20 minut w temp. 75 st. Wyższa temperatura i dłuższe pieczenie nadadzą im intensywniejszy smak, ale zniszczą zawarty w pestkach zdrowy olej.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje