Dyniowa rolada

Jesienne ciasto.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 2/3 szkl. mleka
  • 4 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 10 dag masła
  • 1/2 szkl. cukru;
  • Nadzienie: 40 dag miąższu dyni, 2 jabłka, 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 2 herbatniki, cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Z drożdży, odrobiny mąki, cukru i ciepłego mleka przygotuj zaczyn. Odstaw go do wyrośnięcia. Masło stop, przestudź. Resztę mąki przesiej do dużej miski. Dodaj jajko, żółtko, pozostały cukier. Wlej resztę mleka. Dołóż zaczyn. Wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj masło. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Reklama

2. Jabłka obierz, razem z dynią grubo zetrzyj, przesmaż na maśle. Wymieszaj z cukrem i pokruszonymi herbatnikami. Wyrośnięte ciasto zagnieć, rozwałkuj. Na placku rozsmaruj nadzienie Zwiń. Roladę ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 50 minut w 200°C. Posyp cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje