Dyniowe bułeczki

Dyniowe bułeczki, które smakują najlepiej jedzone na ciepło. Poezja smaku!

Taka bułeczka dyniowa na śniadanie z domową konfiturą to marzenie!
Taka bułeczka dyniowa na śniadanie z domową konfiturą to marzenie!123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Lekko natłuść płytkie naczynie żaroodporne.

W dużej misce wymieszaj mikserem masło z miodem. Następnie dodaj jajko i wymieszaj.

Do maślano-jajecznego kremu dodaj dynię i zmiksuj. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i 1/3 szklanki mleka. Mieszaj mikserem na miękkie, lekko lepkie ciasto. Następnie zagnieć je na obsypanym mąką blacie.

Zrób z ciasta placek grubości ok. 2 cm. Brzegiem szklanki o średnicy ok. 5 cm wytnij z ciasta bułeczki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, jedną obok drugiej. Posmaruj po wierzchu resztą mleka. Piecz ok. 15 minut. Podawaj jeszcze ciepłe, z masłem i miodem lub konfiturą.

***

Zobacz także:

Polacy nie doceniają bałtyckich ryb?Newseria Lifestyle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas