Dyniowe muffiny z czerwoną żurawiną

Chęć na coś słodkiego? Zamiast znikać na kilka godzin w kuchni, upiecz szybkie i lekkie wegańskie muffiny z puree z dyni, z dodatkiem suszonej żurawiny.

Składniki

  • 500 g puree z upieczonej dyni
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 200 g Migdałów blanszowanych np. Bakalland
  • ¼ szklanki mleka roślinnego
  • 100 g Żurawiny całe owoce np. Bakalland
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Foremki na muffiny wykładamy papilotami. Migdały mielimy w blenderze na gładką mąkę. W jednej miseczce łączymy wszystkie suche składniki: migdały, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugiej miseczce mokre: puree, syrop, mleko i olej. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi, dokładnie mieszamy i dodajemy suszoną żurawinę. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 25 minut. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje