"Dziadówka" według babci

Przygotowuje się ją z mleka, chleba i żółtego sera. Choć "dziadówka" to pogardliwe określenie ubogiej kobiety lub żebraczki, jest też nazwą mlecznej zupy. Przepisem na nią, który przejęła po swojej babci, dzieli się Ewa Aszkiewicz.

Zupa mleczna
Zupa mleczna123RF/PICSEL

- Miejscem, w którym zawsze czułam się wspaniale, była kuchnia mojej babci Antoniny - duża, widna, kwadratowa, z wiszącymi nad kotliną miedzianymi rondlami odbijającymi płomienie ognia i rzucającymi złote refleksy - tak kuchnię swojej babci w książce "Kuchnia polska. Receptury mojej babci" opisuje jej autorka, Ewa Aszkiewicz.

Jednym ze znajdujących się w niej przepisów jest ten na zupę mleczną "dziadówkę". Składniki potrzebne do przygotowania zupy to: 1 l odtłuszczonego mleka, 4 kromki żytniego lub pszennego chleba, 2-3 łyżki oliwy, 4 duże łyżki śmietany oraz starty żółty ser. Z powyższych składników otrzymamy 4 porcje zupy.

Oto, jak przygotować zupę. Zaczynamy od pokrojenia chleba w kostkę. Lekko rumienimy go na oliwie, cały czas mieszając. Podsmażone kostki chleba rozkładamy na talerze i zalewamy gorącym mlekiem, które wcześniej mieszamy ze śmietaną. Zupę podajemy po kilku minutach, gdy chleb lekko napęcznieje. Przed podaniem posypujemy ją startym żółtym serem. "Dziadówka" gotowa - smacznego! (PAP Life)


autor: Paulina Persa

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas