Egzotyczny krem marchewkowy

Sycąca zupa - sposób na marchewkę.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku, sól
  • 50 dag marchewki
  • 2 łyżki masła
  • kawałek korzenia imbiru (1-2 cm)
  • 10 dag groszku cukrowego
  • 20 dag mleczka kokosowego
  •  sos sojowy, tabasco, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Marchewkę oczyść, opłucz. 10 dag odłóż, resztę pokrój w kostkę.

Reklama

2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę masła. Przesmaż cebulę z czosnkiem i pokrojoną marchewką. Wlej 3/4 l wody. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj 20 min.

3. W tym czasie obierz imbir. Groszek cukrowy oczyść, odetnij końcówki. Imbir, strąki groszku i pozostałą marchewkę pokrój w cienkie słupki.

4. Rozgrzej resztę masła. Wrzuć pokrojone w słupki warzywa. Smaż, mieszając, kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia. Zupę połącz z mleczkiem kokosowym, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz sosem tabasco. Rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp chrupiącymi warzywami w słupkach. Osobno podaj sos sojowy.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje