Fasolka po bretońsku

Klasyczny przepis.

Składniki:

Reklama

- 0,5 kg. dużej fasoli,
- 25 dag wędzonego boczku,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mąki,
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku,
- majeranek, listek laurowy, cukier,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć na noc. Po tym czasie ugotować ją. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą, boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w pół plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przesmażyć boczek a następnie kiełbasę, oprószyć mąką, przemieszać i dodać do cebuli. włożyć ugotowaną fasolę, wszystko zalać szklanką wody i dodać majeranek i listek laurowy.
Potrawe przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem i odrobiną cukru. Gotować ok. 0,5 h. często mieszając, aby nie przywarła. Podawać z pieczywem.
Czas przygotowania 1h. 30 min. plus czas moczenia fasoli. Przepis na 5 osób.

Kobieta INTERIA.PL on Facebook

Dowiedz się więcej na temat: fasola

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje