Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad

Są trochę zapomniane, obok popularnych na naszym stole cukinii czy bakłażanów. Niesłusznie. Patisony są smaczne i nadają się do wielu dań i zapiekanek. A poza tym, wyglądają jakby rosły w foremkach do babek. Patisony zapiekane z mięsem będą i dekoracyjne, i smaczne.

Patisony
Patisony123RF/PICSEL

Do przygotowania potrawy potrzebujemy: 6 średnich patisonów, 250 g mięsa mielonego (może być wieprzowe), 100 g już ugotowanego ryżu, pięć niedużych pieczarek, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 cebuli, 1 jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 100 g sera żółtego (opcjonalnie), kilka gałązek natki pietruszki, odrobinę oleju.

Z patisonów odcinamy "czapeczki" i łyżeczką wydrążamy środki. Mięso podsmażamy na oleju, do niego, po chwili dodajemy posiekane pieczarki, paprykę i cebulę. Do podsmażonych i wystudzonych składników dodajemy później ryż i roztrzepane jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone wcześniej patisony. Można na wierzchu położyć cienki plasterek sera żółtego, lecz osoby pragnące "odchudzić" to danie, mogą z niego zrezygnować. Wierzch posypujemy posiekaną natką. Patisony zapiekamy 20-25 min w temperaturze 180 st. C. Podajemy z dowolną surówką.

Patisony świetnie smakują też w formie zapiekanki: wystarczy pokroić je w grube plastry i zapiec 20 minut pod sosem beszamelowym. Wtedy, dobrze jest je przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas