Faszerowane ziemniaki

Ziemniaki wyszoruj i osusz ręcznikiem papierowym.

Składniki na 4 porcje:

  • 15 dag wędzonej wędliny
  • 1 grubszy plasterek boczku
  • 4 duże ładne ziemniaki
  • 4 łyżki twardego pokruszonego sera owczego
  • 1 łyżka ostrej musztardy, np. rosyjskiej
  • szczypta kminku
  • 2-3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki wyszoruj i osusz ręcznikiem papierowym. Listki laurowe i ziele angielskie pokrusz (najlepiej w moździerzu), utrzyj z 2-3 łyżkami oleju. Ziemniaki posmaruj tą mieszanką i osobno zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blaszce, piecz w 200°C przez ok. godzinę, do miękkości. Ostudź.

2. Boczek i wędlinę pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i krótko podsmaż. Zdejmij z ognia, dopraw musztardą, kminkiem, solą i pieprzem. Ziemniaki rozwiń, zetnij ich wierzch, wydrąż środek, wymieszaj go z wędliną i serem. Napełnij ziemniaki, posyp szczypiorkiem.

3. Zapiekaj kolejne 15 minut w 200°C pod przykryciem z folii aluminiowej.

Na szybko! Jeśli masz mało czasu, zamiast ziemniaków wykorzystaj kajzerki. Zetnij wierzch, wydrąż miąższ i napełnij nadzieniem.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje