Fenkuł na talerzu

Fenkuł nie jest jeszcze wszystkim znany, a szkoda. Zawiera bowiem wiele cennych dla zdrowia składników i można wykorzystać go w kuchni do wielu potraw.

Fenkuł działa przeciwskurczowo, ponadto pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego
Fenkuł działa przeciwskurczowo, ponadto pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego123RF/PICSEL

Fenkuł (koper włoski) daje sporo możliwości kulinarnych: można go gotować, grillować, dusić i jeść na surowo, np. w sałatce.

Wybierajmy okazy z jasną, twardą bulwą (jeśli jest miękka, fenkuł w smaku będzie łykowaty) i pachnącymi anyżkiem świeżymi, zielonymi liśćmi niczym koperek.

Aby otrzymać plastry, bulwę kroimy pionowo. Krojąc poziomo, uzyskamy paski.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas