Filet ze śliwkami

Filet z kurczaka z suszonymi sliwkami.

Składniki:

- 4 filety z piersi kurczaka,
- 4 plastry szynki gotowanej,
- 30 dag suszonych śliwek bez pestek,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki,
- ocet winny,
- szczypta cynamonu,
- 1 jajko,
- kilka łyżek mąki lub tartej bułki,
- olej do smażenia.

Przygotowanie:

Filety z kurczaka umyć, oczyścić, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy filet natrzeć solą, pieprzem, octem winnym. Posypać cynamonem, odstawić na pół godziny. Po tym czasie na każdy z filetów położyć plaster szynki, ćwierć łyżeczki natki pietruszki, kilka śliwek. Mięso ciasno zawinąć w roladki. Panierować w jajku i tartej bułce lub mące, smażyć na oleju z każdej strony na złotobrązowy kolor (ok. 10 minut). Podawać z ziemniakami i mizerią.

Dowiedz się więcej na temat: suszone śliwki | drób | śliwki | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje