Fingerfood na karnawałowe przyjęcie!

Przygotuj modne zakąski!



 

Minipaszteciki z cielęcym ragout

Reklama

Składniki na 24 porcje:


  • 4,5 g suszonych prawdziwków
  • 500 g cielęciny
  • 1 marchewka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 15-20 g sklarowanego masła
  • sól, pieprz
  • 200 ml zredukowanego bulionu cielęcego
  • 150 ml wytrawnego wina białego
  • 50 g mrożonego groszku
  • kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 g śmietany kremówki
  • 2 opakowania foremek koktajlowych z ciasta francuskiego (można też użyć ciasta francuskiego, wykładając nim formę do muffin)
  • pół pęczka  trybulki
Grzyby zalać 0,25 l gorącej wody. Mięso, marchewkę, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na sklarowanym maśle smażyć najpierw mięso, a następnie warzywa. Z powrotem dodać mięso i doprawić solą i pieprzem. Wlać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, bulion i wino. Gotować 45 minut pod przykryciem. Gotowe ragout ostudzić, wstawić do zamrażalnika, zamrozić, a następnie wstawić do lodówki, aby odtajało przez noc. Dodać groszek, zagotować, zaciągnąć śmietaną. Gotować jeszcze minutę. Doprawić solą i pieprzem. Foremki koktajlowe ustawić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 150 st. C na 8-10 minut. Gorące foremki napełniać gotowym ragout, dekorować trybulką.



Czas przygotowania 105 minut

Jedna porcja zawiera 250 kJ/60 kcal

 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje