Flaczki z lina

Oryginalny przepis.

Składniki na 4 porcje:

- kilogram lina,
- 2 cebule (duże),
- 2 korzenie pietruszki,
- 1/2 selera,
- szkl. śmietany,
- łyżka mąki,
- łyżka masła,
- sól do smaku,
- pieprz,
- łyżka majeranku,
- 1/4 łyżki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- włoszczyzna (głównie warzywa korzeniowe).

Przygotowanie:

Oczyszczonego i umytego lina natrzeć solą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Później zdjąć skórę, wybrać ości, mięso pokroić na drobne paseczki. Włożyć je do rondla, dodać masło i dusić 10 min. Z włoszczyzny i "odpadków" z lina ugotować wywar. Obrany i umyty seler, pietruszkę oraz cebule pokroić w cienkie paseczki, udusić na maśle w innym rondlu. Do garnka włożyć jarzyny, rybę, przyprawy, zalać wywarem, dusić 15 min. Na koniec wlać śmietanę wymieszaną z mąką.

Dowiedz się więcej na temat: ryby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje