Fondue serowe

Słynne danie.

Składniki:

Reklama

- 80 dkg żółtego sera (najlepiej różnych gatunków, m.in. ementalera, gruyera),
- pół litra białego wytrawnego wina,
- ok. 100 ml wiśniówki,

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- bułka (lub jasny chleb)

Przygotowanie:

Naczynie, w którym robimy fondue, nacieramy czosnkiem. Wlewamy wino i podgrzewamy na średnim ogniu.

Powoli dodajemy ser, starannie mieszając. Gdy masa zaczyna gęstnieć, dodajemy do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wiśniówkę oraz mąkę ziemniaczaną wcześniej rozmieszaną z odrobiną podgrzewanego wina.

Całość ściągamy z ognia i trzymamy na podgrzewaczu.

Pokrojoną na kawałki bułkę nabijamy na widelec i maczamy w fondue.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia szwajcarska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje