Francuskie tosty herbaciane z sosem porzeczkowym

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od tego jak je skomponujemy, zależeć będzie, ile nabierzemy energii do działania, dlatego nigdy nie powinniśmy z niego rezygnować. Dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i zaskakiwać swoich najbliższych smakołykami o poranku, eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na pyszne tosty francuskie z dodatkiem herbaty, wzbogacone pysznym sosem porzeczkowym.

Składniki na 1 porcję:

Reklama

Tosty:

  • 125 ml mleka migdałowego
  • 2 torebki Cinnamon Haze Ahmad Tea London
  • 1 duża kromka wysuszonego chleba
  • 2 jajka
  • olej
  • 1 łyżka wody

Sos porzeczkowy:

  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka porzeczek
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • woda

Sposób przygotowania:

1. Sos porzeczkowy: Do jednej łyżeczki żelatyny dolej 2 łyżki wody i pozostaw na 10 minut, aż napęcznieje. W osobnym naczyniu wymieszaj umyte wcześniej porzeczki z cukrem i podgrzewaj je do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a owoce puszczą sok. Cały czas mieszaj, aby ich nie przypalić. Dodaj sok z cytryny, 5 łyżek wody, mąkę ziemniaczaną oraz ziarenka wanilii, wymieszaj i poczekaj, aż sos się zagotuje. Następnie dodaj żelatynę i mieszaj do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Sos pozostaw do ostygnięcia.

2. Tosty: Podgrzej mleko migdałowe. Wrzuć do niego 2 torebki Cinnamon Haze Ahmad Tea London i pozostaw na minimum 30 minut. Następnie przelej mleko do płaskiego naczynia z krawędziami. Przyszykuj drugie naczynie, wbij do niego dwa jajka i roztrzep je na jednolitą masę. Chleb zamocz z  obu stron najpierw w mleku, a następnie w masie jajecznej. Rozgrzej olej na patelni i połóż na nim wcześniej przygotowaną kromkę chleba. Poczekaj, aż zbrązowieje i obróć na drugą stroną. Zdejmij z patelni i polej sosem porzeczkowym.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje