Galaretka cytrynowa po staropolsku

Z przepisów naszych babć.

Do ciast i innych deserów chętnie dodawano galaretki z różnych owoców, np. galaretkę cytrynową.

Reklama

1. Funt cukru (dwie szklanki, 40 dag) jak najlepiej porąbać, włożyć na salaterkę i zalać trzema kwaterkami (2 litrami) wody. Wcisnąć cztery cytryny przez sitko, włożyć dwa łuty (łyżka) żelatyny namoczonej w wodzie i wyciśniętej z niej lekko.

2. Wszystko to razem zagrzać na wolnym ogniu w rondlu, uważając pilnie, aby się nie zagotowało. Potem przecedzić przez podwójnie złożoną serwetę. Mieszać łyżką, póki nie zacznie gęstnieć i dopiero wtedy lać w formę.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje