Galaretka z musem z czerwonych porzeczek

Świetny pomysł na letni deser. Przygotuj dla bliskich, a będą zachwyceni!

Składniki

  • 1,5 łyżeczki żelatyny np. Delecta
  • 300 g czerwonych porzeczek
  • 250 g schłodzonej kremówki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie posypki np. Decorada
  • kuleczki zbożowe w różowej skorupce np. Delecta
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej np. Delecta

Sposób przygotowania

1. Galaretkę dokładnie wymieszaj w 350 ml wrzącej wody. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody, odłóż do napęcznienia, po czym rozpuść podgrzewając ją na małym ogniu (uważaj, aby żelatyna się nie zagotowała). Następnie połącz oba składniki.

Reklama

2. Zblenduj porzeczki i przecedź je przez sitko. Tak przygotowany przecier dodaj do rozpuszczonej galaretki. Przygotuj filiżanki lub kokilki i wysmaruj ich wnętrze odrobiną oliwy.  Przelej galaretkę do naczynek i odstaw do stężenia na kilka godzin.

3. Śmietanę ubij z cukrem. Stężałą galaretkę przełóż do pucharków, udekoruj bitą śmietaną, gałązkami porzeczek i ulubioną posypką.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje