Gęsta potrawka z pomidorami

Warto zrobić dużo – będą dokładki!

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 4-5

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 2 posiekane cebule
  • 2 czerwone papryki
  • olej
  • 1 l bulionu
  • 1 kg pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • marchewka pokrojona w kostkę
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka cukru, sól, pieprz do smaku
  • ew. odrobina wody

1. Papryki przetnij wzdłuż, usuń nasiona. Ułóż je wraz z pomidorami na natłuszczonej blaszce w piekarniku. Opiecz przez 15 min. Wyjmij, ostudź, zdejmij skórkę. Warzywa pokrój w kostkę.

Reklama

2. Mięso przypraw, włóż do dużego, płaskiego naczynia razem z cebulą i podsmaż na odrobinie oleju. Po kilku minutach dodaj ziele, pieprz, podlej bulionem, dołóż liść laurowy, marchew oraz wlej pomidory z papryką (z sokiem).

3. Duś potrawkę na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez mniej więcej godzinę.

4. Pod koniec duszenia mięso powinno być całkiem miękkie, a sos zredukowany. Jeśli chcesz, możesz go zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej w wodzie. Dopraw. Podaj z pieczywem i natką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje