Glazurowana kaczka na kiełkach

Z kuchni wietnamskiej.

Składniki na 4 porcje:

- 1-2 ząbki czosnku,
- kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm),
- 2 suszone papryczki chilli,
- 1/8 l. sosu sojowego,
- 3 łyżki wytrawnej Sherry,
- 3 łyżki wietnamskiego sosu rybnego,
- łyżka brązowego cukru,
- łyżeczka przyprawy 5 smaków,
- pieprz,
- jedna sprawiona kaczka,
- 3 łyżki prażonych (niesolonych) orzeszków ziemnych,
- 100 g sosu Hoisin,
- pół pęczka azjatyckiej bazylii,
- pół pęczka azjatyckiej mięty,
- pół pęczka kolendry,
- 500 g kiełków sojowych,
- 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać. Chilli pokruszyć. Czosnek, imbir i chilli zmieszać z sosem sojowym, Sherry, sosem rybnym, cukrem brązowym, przyprawą 5 smaków i pieprzem. Kaczkę dobrze umyć a następnie natrzeć (również w środku) około jedną trzecia marynaty. Kaczkę włożyć do foliowego woreczka do przechowywania żywności i wstawić do lodówki na 24 godziny. Pozostałą marynatę również odstawić w chłodne miejsce.
Na blachę piekarnika nalać wody do ok. 1 cm wysokości. Kaczkę umieścić na rożnie nad blachą (piersią do góry). Piec w nagrzanym do 250 st. C ok 15 minut, następnie zredukować temperaturę do 150 st. C i piec przez kolejne 1 i 1/4 h.
Pierś i nóżki można ponakłuwać, aby tłuszcz mógł się łatwo wytopić.
Sos z blachy zlać do rondelka, zebrać z niego tłuszcz, i gotować aż zredukuje się o połowę. Sosem jeszcze raz nasmarować kaczkę i wstawić do nagrzanego do 250 st. C na 15-20 minut.
Orzeszki ziemne posiekać. Sos Hoisin zmieszać z 1/3 marynaty i wlać do miseczki. Posypać orzeszkami.
Kiełki sojowe, bazylię, miętę i kolendrę umyć, otrząsnąć z wody.
Olej rozgrzać na patelni lub w woku. Kiełki przesmażyć, dodać pozostałą marynatę i dobrze wymieszać. Kiełki wraz z ziołami nałożyć na półmisek. Kaczkę wyluzować z kości i pokroić. Wyłożyć na kiełki. Serwować z sosem. Doskonale smakuje z ryżem.
Czas przygotowania: 135 minut (bez oczekiwania)
Jedna porcja zawiera: 3690 kJ/881 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia wietnamska | kaczka | drób

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje