Gołąbki

Lubicie? Świetnie smakują z sosem pomidorowym!

Składniki

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • 4 cebule
  • biała lub włoska kapusta
  • 70 dag piersi indyka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Marchewkę, pietruszkę, seler, por oraz jedną cebulę obierz, zalej litrem zimnej wody i gotuj około godziny. Dopraw solą i pieprzem. Z kapusty wytnij głąb. Włóż ją do garnka z wrzątkiem na 10 minut. Przełóż na drugą stronę i gotuj 5 minut. Obierz z liści, wytnij grubsze części. Mięso pokrój na plastry, przypraw solą i pieprzem. 

2. Na patelni podsmaż pozostałe cebule posiekane w kostkę. Na każdym liściu kładź kawałek mięsa, łyżkę cebuli i zawiń. Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty. Ułóż gołąbki, zalej bulionem i gotuj 45 minut. Wywar odlej, wymieszaj z mąką, śmietaną i szczypiorkiem. Ponownie zalej gołąbki.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje